Umyjeme okna aneb pustíme jaro do bytu

Po zimě jsou okna v našich bytech, tak trochu slepá a jejich stav nás asi při mrazivém či deštivém počasí moc netrápí až do té doby, kdy se objeví první sluneční paprsky. Slunce nám přináší novou potřebnou energii a tak bychom si jej měli pustit do bytu.

Před samotným mytím, bychom měli odstranit (pokud je máme) všechny textilie, které určitě také budou potřebovat po topné sezoně očistnou péči.

Chceme-li mít okna umyta kvalitně a rychle, rozfázujeme si práci tak, abychom neztráceli čas. 

 Doporučené čistící a mycí prostředky na mytí oken:

    1. Ecover bělící prostředek- použijeme na bílé záclony
    2. Ecover aviváž - provonění záclon 
    3. Ecover krémový čistící prostředek - na silnou nečistotu na bílých plastovývh rámech
    4. Raj Extra - do kbelíku s vodou na první omytí skel od nečistot
    5. Lesk Forte (s rozprašovačem) - vyleštění skel bez šmouh, ale také na silnou nečistotu na okenních rámech
    6. Feel Eco čistič oken a skel - vyleštění skel (ekologický produkt)
    7. Kbelík, hadry na mytí a doleštění skel.

 

Plán pro mytí všech oken:

Záclony, které jsme sundali, můžeme zatím nechat ve vaně odmočit v Ecover bělícím prostředku, který se za nás postará o jejich zářivou čistotu. Záclony ve vaně vymácháme a do poslední vody přidáme aviváž (například Ecover aviváž s vůní květů jabloně a mandlí), která nám při věšení vlhkých záclon provoní celý pokoj.

  • Máme-li žaluzie, neměli bychom na ně zapomenout. Stáhneme je do polohy na zatemnění a otřeme každou část postupně od shora dolů. Aby byl výsledek dokonalý musíme vodu v kbelíku několikrát vyměnit a přidat do ní přípravek (postačí standardní na ruční mytí nádobí), který nám práci ulehčí. 
  • S nečistotou na oknech, ale také okenních rámech nám pomůže Lesk Forte Premium s rozprašovačem, který čistí a leští a jeho akrylátové polymery vytváří na čištěném povrchu ochranný film, díky kterému zůstává umytý povrch déle čistý. Pokud máme bílé plastové rámy oken a jsou hodně znečištěné, například můžeme použít Ecover krémový prostředek (nedoporučujeme používat na měkké a lakované povrchy kvůli poškrábání). Potom rámy dostatečně omyjeme čistou vodou. 
  • K mytí samotných skel je dobré mít připravené dva kbelíky s teplou vodou. Jeden k hrubému prvnímu mytí například s mycím prostředkem Raj Extra a druhý kbelík k čistému omytí skel. 

 

Kdy okna umýt?

Okna je dobré mýt, v době kdy je sice pěkné počasí, ale slunce nám nesvítí přímo do očí a my tak lépe můžeme sklo vyleštit a neunikne nám žádná šmouha.

K tomu nám může také dopomoci silný ekologický prostředek od značky Feel Eco čistič oken a skel.

 

Jaké pomůcky použít?

Máme-li citlivou pokožku, určitě je lepší používat ekologické čistící prostředky a rukavice.

 

Technika mytí

Při mytí použijeme jeden prst, zabalený hadrem a očistíme místa, kde se stýká rám se sklem. Tam se drží špína nejvíce. Velkou skleněnou plochu umyjeme krouživými pohyby, abychom nevynechali žádné místo. Po oplachu čistou vodou můžeme pro velký lesk a odolnost proti usazování prachu a nečistot použít opět Lesk Forte Premium. 

Ke stírání lze také využít stěrku.

Vyprané, vykapané a voňavé záclony je dobré věšet vlhké. Jednak nám rychle uschnou a krásně se prověsí do požadovaného řasení.

 

Pokud si osvojíme rychlou techniku, může být mytí oken zábavné a nemusíme jím strávit celý den a budeme se cítit jako Profesionálové na gruntování.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz