FSC - Forest Stewardship Council

FSC je mezinárodní nezisková organizace, která byla založena v roce 1993 v Bonnu.

Uděluje značku pro výrobky, které vznikly v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodaření.

Základní myšlenkou organizace FSC je podporovat environmentálně odpovědné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa, a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy.

Zajišťující organizací pro ČR je Občanské sdružení FSC ČR (dříve Pracovní skupina pro certifikaci lesů FSC v ČR). Je to nevládní nezisková organizace, která podporuje přírodě blízké lesní hospodaření prostřednictvím certifikace lesů a podniků ve zpracovatelském řetězci dřeva, propaguje jejich výrobky ze dřeva (s logem FSC) a poskytuje poradenství při certifikaci lesů a dřevozpracujících podniků podle principů FSC.

Organizace FSC vytvořila 10 celosvětově platných principů a 56 kritérií pro lesní hospodaření. Na jejich základě jednotlivé národní pobočky FSC ve spolupráci s odborníky vytvářejí národní standardy FSC.

 

 

Výrobky s logem FSC představují ve většině západoevropských zemí několik procent trhu. Certifikát FSC má dnes oprávnění používat přes 32 000 firem ve zpracovatelském řetězci. Na trhu najdeme FSC certifikované hračky, nábytek, okna, dveře, schody, železniční pražce, zahradní nábytek, nábytek do domácností, kanceláří, potřeby pro kutily nebo kuchyňské náčiní. Stavějí se domy a mosty ze dřeva FSC.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz