Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS je nejpřísnější certifikace pro textilie vyrobené z organických textilních vláken. Celý výrobní proces je kontrolován od sklizně, tkaní vláken, až po výrobu finálního produktu, včetně exportu oblečení.

Ve všech fázích zpracování musí být tato vlákna oddělena od běžných produktů z neorganických vláken a jasně označena. Všechny další vstupní látky musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost.

 

 

Je zakázáno používat toxické kovy, rozpouštědla, geneticky modifikované organismy, formaldehydy a jiné syntetické látky. Veškeré bělicí látky musí být na bázi kyslíku.

Obalový materiál pochází z recyklovaného zdroje a nesmí obsahovat polyvinylchlorid.

GOTS má v sobě i požadavky na etické a sociální aspekty výroby, jako svoboda zaměstnání, svoboda kolektivního vyjednávání, bezpečnost a čistota na pracovišti, zákaz dětské práce, životní minimum, pracovní doba, ochrana před diskriminací, zákaz hrubého a nehumánního zacházení.

 

GOTS rozlišuje dva stupně:

  • Organický / bio – musí obsahovat minimálně 95 % organických vláken a ≤ 5 % anorganických přírodních nebo syntetických vláken.
  • Vyrobeno z x % organických látek – musí obsahovat minimálně 70 % organických vláken a ≤ 30 % anorganických vláken, ale nejvýše 10 % syntetických vláken.

Pouze textilie vyrobené a certifikované v souladu s ustanoveními této normy mohou nést označení GOTS.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz