Relaxace a zdraví v jednom: Proč byste měli začít saunovat právě teď?

Saunování je oblíbenou relaxační aktivitou, která má pozitivní účinky na naše tělo i mysl. Pojďme se podívat, co saunování obnáší a jaké jsou jeho přínosy.

Sauna je místnost, která se zahřívá na vysokou teplotu a vytváří se v ní suché horko. Klasická finská sauna dosahuje teploty až 90 °C a vlhkosti kolem 10 %. Do sauny se chodí bez oblečení a zůstává se v ní v průměru 10-20 minut. Poté se vychladíme studenou sprchou nebo skokem do bazénu a po krátkém odpočinku můžeme proces zopakovat.

Saunování má mnoho přínosů pro zdraví. Jedním z nich je podpora kardiovaskulárního systému. Při pobytu v sauně se zvyšuje srdeční frekvence a krevní tlak, což způsobuje zvýšenou cirkulaci krve. To má pozitivní účinky na srdce a cévy, které jsou lépe prokrvené a tím i lépe zásobené kyslíkem a živinami.

Dalším přínosem saunování je detoxikace těla. Při pobytu v sauně se totiž zvyšuje pocení, což je přirozený způsob, jak tělo vylučuje toxiny a odpadní látky. Saunování také pomáhá uvolňovat svalové napětí a zmírňovat bolesti svalů a kloubů.

Sauna také podporuje imunitu a zlepšuje celkovou pohodu. Pobyt v horké místnosti způsobuje uvolňování endorfinů, což jsou hormony štěstí. Ty pomáhají snižovat stres a napětí, což má pozitivní vliv na psychickou pohodu a celkový stav organismu.

Je důležité si však uvědomit, že saunování není vhodné pro každého. Lidé trpící některými zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární choroby, nízký krevní tlak, diabetes nebo těhotné ženy, by se měli poradit se svým lékařem, zda je pro ně saunování bezpečné.

 

Naše nabídka saunových prostředků zde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz