Ukliďte si aneb jak zvládnout Lockdown a nezbláznit se?

Mezi různé činnosti pomáhající překonat čas, který jsme přinuceni trávit doma, patří i úklid domácnosti. 

Obecně úklid asi není oblíbenou činností, ale pokud na něj začneme nahlížet, jako na užitečnou aktivitu v době povinné karantény, může nám uklízení našeho bytu poskytnout:

  1. přirozený pohyb 
  2. výdej energie
  3. smysluplné plánování 
  4. příjemný pocit 
  5. uklizený a voňavý byt
  6. obranu proti infekci
  7. psychickou pohodu

 

1) Přirozený pohyb

      Pokud jsme nuceni většinu dne trávit doma, jelikož se aktuálně všichni nacházíme v karanténě, je asi pohyb (kromě jiného) co začne chybět i těm největším lenochům.

 

Chodit z pokoje do pokoje nikoho moc neunaví, pokud žije v běžně velkém bytě, ale úklid bytu, i toho nejmenšího, může poskytnout spoustu zdravého a ve výsledku užitečného pohybu s radostným výsledkem. 

 

2) Výdej energie

     Když jsme spoustu hodin zavřeni doma, moc energie nejsme nuceni vydávat. Všechno máme v podstatě na dosah a dost činností, které jsou v karanténě příjemné, jako čtení knih a časopisů, dívání se na televizi, filmy z okna nebo povídání si s někým přes mobil či počítač, moc energie nepotřebuje. Naopak, většina se jich dá dělat i v leže a někdy i přímo v posteli. 

Když ale začneme třeba jarní úklid, dojde nám, kolik pohybu a zábavy nám úklid poskytne.

 

 

Aby náš pohyb nebyl jen o tom, že budeme běhat po bytě sem a tam a něco hledat, musíme vše chytře naplánovat. Tím pádem úklid i pohyb dostanou smysl a možná nás i budou více bavit.

 

3) Smysluplné plánování 

       Dřív než se do úklidu "pustíme", zaměstnáme i svou mysl, neboť je nutné o úklidu chytře popřemýšlet a jít na to efektivně, aby vše mělo logiku a pak i patřičný efekt. Přemýšlet bychom měli nejen o tom, jestli máme doma všechnu úklidovou chemii, ale také o samotném postupu.

 

 

 

Všichni víme, že prach padá ze shora dolů a proto by i náš úklid měl mít stejný směr. Rozhodneme se tedy pro konkrétní místnost a začneme plánovat péči o ni.

 

4) Příjemný pocit

      Pokud máme plán pro konkrétní místnost, měli bychom prozkoumat, zda v ní je něco, co už k ničemu není a jenom se na to práší nebo zabírá prostor. Pokud se těchto "ležáků" (šaty, které nenosíme, přístroje, které nefungují, předměty, které nám někdo daroval a my nevíme co s nimi, časopisy, které jsou dávno přečtené a pod.) zbavíme, vyhrajeme sami nad sebou. 

 

 

Budeme povzneseni nad hromaděním zbytečností a možná někomu i uděláme radost, když mu je darujeme. Je také docela možné, že objevíme nějaký POKLAD - něco, co jsme považovali za ztracené, jelikož jsme to nemohli nikde najít. Ať tak, či tak, příjemný pocit se určitě dostaví.

 

5) Uklizený a voňavý byt

     Náš byt je v době Lockdownu naším přístavem a bezpečným místem. Aby tomu tak bylo, můžeme mu dopřát více péče a lásky než zase "naskočíme" do procesu "nestíhám". Pokud vše v bytě má své praktické místo, péče o něj se stává zábavou a ne nudnou prací, do které se nikomu nechce.

 

 

Byt nemusí být zařízený přepychem, aby se v něm líbilo nám i naším budoucím hostům (až zase budeme žít v normálním světě). Čistota a vůně (třeba jen úklidových prostředků) bytu na nás určitě působí a často jsou pro různé byty charakteristické.

 

6) Ochrana proti infekci

     V současnosti všichni věnujeme zvýšenou pozornost hygieně obecně. Nechceme se zbytečně vystavovat možné nákaze a už vůbec si ji nechceme "zavléct" domů. Používání správných hygienických a antibakteriálních prostředků nám může pomoci k jistotě, že "tady jsme v bezpečí" i díky běžnému úklidu.

 

7) Psychická pohoda

     Jestli se nám podařilo vše správně naplánovat a donutilo nás to rozpohybovat naše, možná už, líné tělo, tak jsme při tom zaměstnali představivost, mysl, svaly, emoce.

Protože je jasné, že když máme pořádek v bytě, v šatníku, ve stole nebo na ploše počítače, je jasné, že máme pořádek i v naší hlavě a to v těchto dnech všichni potřebujeme, abychom se zdraví fyzicky a psychicky mohli potom radost z toho obyčejného normálního života, který nám dovolí jít do kavárny, do posilovny, do kadeřnictví, do kina, na návštěvu k rodině a přátelům. Prostě budeme dělat co nás napadne.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz