Jak vyčistit pračku

Každý spotřebič, který máme doma vyžaduje občas alespoň malou údržbu, pračku nevyjímaje. Odměnou nám bude bezproblémová funkčnost a dlouhá životnost.

Ukážeme vám několik tipů, jak vyčistit vaši pračku od vodního kamene, usazenin, nebo jak se zbavit zápachu, který způsobují nejčastěji bakterie a plísně, množící se například v šuplíku na prací prášek/aviváž apod.

Výrobci praček nedoporučují čištění octem ani sodou aby nedošlo k případnému poškození bubnu, nebo gumového těsnění.

 

Čištění pračky kyselinou citronovou

Jednou z možností na čištění pračky je kyselina citronová, kterou u nás na Vygruntujeme nabízíme za výhodnou cenu.

Nasypte cca 200 g prášku do bubnu prázdné pračky a zapněte na prací cyklus při teplotě 50 - 60 °C. Po zahřátí vody spotřebič vypněte a nechce působit asi 30 minut. Poté prací program dokončete včetně proplachu vodou.

Tento proces je dobré provádět preventivně alespoň 1-2x do roka.

 

Čištění pračky jedlou sodou (na zápach)

Jedlá soda je v obchodech běžně k dostání za pár korun a v domácnosti se jistě neztratí.

Nasypte jedlou sodu (cca půl hrnku) do bubnu pračky a zapněte na prací cyklus 60 - 90 °C. Pokud namáčíte špinavé prádlo (včetně textilních plen), můžete bez obav přisypat trochu sody. U bílého prádla dosáhnete zářivou bělost (například u záclon).

S pomocí roztoku sody a vody jednoduše vyčistěte i odtokový filtr. Pokud pračka špatně napouští, nebo vypouští vodu je nejvyšší čas na jeho údržbu. 

 

 

Filtr zpravidla najdete na předním panelu pračky vpravo dole (případně postupujte dle manuálu k vaší pračce). Po otevření dvířek/poklopu najdete víko k vypouštěcímu filtru. Doporučujeme umístit pod uzávěr misku, nebo hadr pro zachycení zbytkové vody. Odšroubované (šroubujeme proti směru hodinových ručiček) víko spolu s filtrem vytáhněte a filtr namočte do připraveného roztoku. Případné nečistoty, zbytky vlasů, nebo malé předměty vyberte. Připravený roztok použijte na otření otevřeného prostoru pro filtr. Na závěr po vyčištění filtr s víkem vraťte zpět a uzavřete.

 

Čištění pračky octem

Možná nejznámější metoda čištění pračky, která není vhodná pro pravidelné užití z důvodu možného poškození gumových částí a těsnění pračky. 

 

 

Nalijte pár hrnků octa do bubnu pračky a zapněte na nejvyšší teplotu. Případné tvrdší usazeniny můžete odstranit roztokem z octa a sody. Nařeďte jej v poměru 1:2 a hadříkem postižená místa setřete.

 

Prostředky pro čištění pračky

Nejjednodušší je prevence. Přidávejte pravidelně k praní speciální prostředky například prostředek od značky Winnis, který je skvělý proti usazování vodního kamene v pračce. Vodu změkčuje a tím zvyšuje účinnost pracího prostředku. Nepoškozuje gumové těsnění pračky.

 

 

Prostředek nalejte společně s pracím gelem/práškem do vaničky (šuplíku) pračky a vyperte běžným způsobem. Stejně tak doporučujeme pravidelné používání dezinfekční přísady bez chlóru (dezinfekce na prádlo) jako doplněk k pracímu prostředku. Odstraňuje choroboplodné zárodky, bakterie, kvasinky a plísně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz