Jak vyčistit mikrovlnnou troubu

V roce 1947 byla firmou Raytheon uvedena první mikrovlnná trouba pro komerční využití. Dnes tohoto skvělého pomocníka pro ohřev jídla najdeme skoro v každé kuchyni. Aby nám mikrovlnka dlouho a dobře sloužila, nesmíme zapomínat na její čištění, protože v případě zanedbané údržby může dojít i k jejímu vnitřnímu poškození, nebo snížení výkonu.

V tomto článku vám poradíme jak jednoduše vyčistit mikrovlnnou troubu.

Nejlepší je prevence. Používejte poklop vhodný do mikrovlnné trouby, který zabrání prskání pokrmu na vnitřek trouby ale také vysušení ohřívaného jídla. Po každém použití setřete vnitřek trouby hadříkem namočeným v teplé vodě.

Neodkládejte čištění. Nečistoty půjdou lépe umýt, dokud nezaschnou. Přesto vyčkejte než vnitřní díly (otočný talíř apod.) vychladnou.

Čištění neprovádějte abrazivními prostředky, drátěnkami apod. Mohou povrch mikrovlnné trouby poškodit, nebo poškrábat. Hrozí velké riziko následného narušení pohybu mikrovln.

 

Krok za krokem: 

1. Vytáhněte kabel mikrovlnné trouby ze zásuvky.

2. Vyndejte otočný talíř a plastové díly pod ním, které jednoduše umyjte prostředkem na mytí nádobí, nebo vložte do myčky, která si s nimi už poradí. 

3. Vnitřní stěny mikrovlnky umyjte měkkým hadříkem a čistícím prostředkem k tomu určeným. Doporučujeme Vám například ekologický odmašťovač od Italské značky Winni's, který si hravě poradí s připálenými zbytky jídel, nebo silnou zaschlou mastnotou. Čistící prostředky nestříkejte na místo s průchodem mikrovln. Nezapomeňte na otření/umytí dvířek mikrovlnky a následné vyleštění z obou stran.

 

 

Na silné znečištění funguje také "starý recept". Vložte do mikrovlnky misku s vodou a citronem. Nechte vřít asi 3 minuty. Díky páře nečistoty změknou. Poté jen setřete vlhkým měkkým hadříkem.

4. Naši péči potřebují také vnější strany mikrovlnné trouby, které jednoduše omyjte vlhkým hadrem/utěrkou a čistícím prostředkem. 

Buďte opatrní! Na ovládací panel a větrací otvory nestříkejte žádné prostředky, aby nedošlo k navlhnutí, nebo poškození.

5. Nyní máme skoro hotovo. Vnitřní stěny setřeme do sucha. Vrátíme zpět umyté plastové díly, včetně otočného talíře a zapojíme mikrovlnku do zásuvky. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz