Jak správně roztřídit prádlo před praním v pračce

Správné třídění prádla před praním v pračce může pomoci zajistit, že vaše oblečení zůstane v dobrém stavu a bude vydržet déle. Níže najdete několik tipů, jak správně třídit prádlo a co při třídění brát v úvahu.

  1. Barevné třídění

Je důležité třídit prádlo podle barvy, aby se zabránilo blednutí a zabarvení. Bílé prádlo by mělo být odděleno od barevného prádla, aby se zabránilo tomu, aby se barvy míchaly a přenášely se na bílé oblečení. Barevné prádlo by mělo být dále tříděno podle intenzity barev. Například tmavší barvy by se měly prát odděleně od světlejších barev, aby se zabránilo ztrátě sytosti barev.

  1. Třídění podle materiálu

Dalším důležitým faktorem je třídění prádla podle materiálu. Prádlo z bavlny by mělo být odděleno od prádla z umělých materiálů, jako je například polyester, aby se zabránilo poškození materiálu a ztrátě kvality. Prádlo z hebkých a jemných materiálů, jako je například hedvábí, by mělo být práno odděleně od hrubších a tvrdších materiálů, aby se zabránilo tření a poškození.

  1. Třídění podle stupně znečištění

Prádlo by mělo být tříděno podle stupně znečištění. Například silně znečištěné prádlo by mělo být prané odděleně od méně znečištěného prádla. Také by se měly oddělit oděvy s tukovými skvrnami od oděvů s barevnými skvrnami, aby se zabránilo šíření skvrn.

  1. Třídění podle velikosti

Prádlo by mělo být tříděno také podle velikosti, aby se zabránilo zmatení a zamotání během cyklu praní. Větší kusy, jako jsou povlečení a utěrky, by měly být prané odděleně od menších kusů, jako jsou ponožky a spodní prádlo.

  1. Opatrnost při třídění

Při třídění prádla je důležité být opatrný, aby nedošlo k poškození nebo ztrátě prádla. Větší a těžší kusy prádla by měly být manipulovány opatrně, aby nedošlo k roztržení. Také byste měli být opatrní při manipulaci s oděvy, které mají knoflíky, zipy nebo jiné ozdoby, aby nedošlo k poškození nebo zachycení těchto ozdob v dalším prádle.

Následováním těchto tipů na správné třídění prádla před praním v prádelně můžete zajistit, že vaše oblečení zůstane v dobrém stavu a bude vám sloužit déle.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz